Dagelijks verschijnen in de media berichten over problemen met ransomware. Veel bedrijven en instellingen ondervinden grote problemen wanneer zij hiermee geconfronteerd worden. Het is dan ook belangrijk om uw bedrijf hier goed tegen te beschermen. Het is inmiddels haast een dagtaak geworden om dit voor elkaar te krijgen. Is uw onderneming goed tegen ransomware beschermd?

Wat is ransomware?
De naam ransomware komt uit de Engelse taal. Vertaald betekent het gijzelsoftware. Gijzelen is dan ook precies wat cybercriminelen met uw computer of bestanden doen wanneer de software tot uw systeem doordringt. Er zijn bestanden mee te versleutelen zodat u deze niet meer kunt openen. Het doel is vaak om u een bedrag te laten betalen om de bestanden weer vrij te geven. Dit moet vaak in virtuele valuta zoals bitcoin betaald worden.

Hoe wordt u slachtoffer van ransomware?
Ransomware kan een kans krijgen op een computer op verschillende manieren. Soms wordt een besmette bijlage in een e-mail gestopt die u opent. Soms kan het ook gewoon tijdens het surfen op internet gebeuren. Soms zit het verstopt in advertenties. Het openen van een pagina is dan al voldoende voor besmetting. Bedrijven woorden vooral per e-mail benaderd, al kan dit soms ook via de privémail van de medewerkers op de zakelijke systemen terechtkomen.

Het kan voorkomen dat de ransomware op de computer gepaard gaat met telefooncontact. De cybercriminelen nemen dan contact op met het bedrijf om deze te verleiden naar een specifieke pagina te surfen. Daar vindt de besmetting met de software dan plaats. Net als de verleidingstechnieken wordt ook de ransomware zelf steeds geraffineerder. Bedrijven lopen meer kans dan ooit om besmet te raken, met alle risico’s die daar bijkomen.

Wie zitten er achter ransomware?
Ransomware is een internationaal fenomeen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken van justitie. Grote internationale criminele groepen produceren en verspreiden de ransomware. Waarbij het ook vaak lukt om geen digitale sporen achter te laten. Bijvoorbeeld door voor digitale valuta als bitcoin te kiezen als betaalmiddel. Desondanks lukt het regelmatig om verdachten op te sporen en aan te houden.

Hoe kan ik mijn bedrijf beveiligen tegen ransomware?
Om uw bedrijf zoveel als mogelijk vrij te houden van ransomware kunt u een aantal maatregelen nemen. Zo is het belangrijk om voor periodieke patchmomenten te zorgen. Zorg ook dat gebruikers niet meer rechten in het systeem krijgen dan nodig. Zo voorkomt u dat één gebruiker het hele systeem onderuit kan halen. Maak alle medewerkers ook bewust van de gevaren. Zorg daarnaast ook altijd voor een goede back-up die direct inzetbaar is.

Wilt u meer weten over het risico van ransomware voor uw bedrijf?
Wil u meer zekerheid over de risico’s van ransomware? Wilt u zien wat u hier zelf allemaal tegen kunt doen? Neem dan gerust contact op. Op die manier kunnen we alle risico’s direct in kaart brengen.